måndag 23 februari 2015

Agility - en timme i hundarenan

I onsdags hade jag en bokad timme i Göteborgs Hundarena för att kunna köra agility med hundarna. Till och med jag har insett att gräsmattan här hemma är rejält förstörd nu, så jag ska försöka låta den vila så gott det går. En timme är inte jätte mycket tid, speciellt inte när man är själv till att dra fram alla hinder och tunnlar. Jag tog hjälp av M.Holegård på facebook där jag hittade en bana med 6 hinder och 2 tunnlar, där det fanns olika banalternativ från väldigt enkelt, till lite svårare.
Charlie fick köra en enkel, en mellansvår och sedan krånglade vi till det lite genom att ta rätt många hinder från fel håll. Träningen flöt på bra, tills vi skulle ta ett av hindrena från håll, och det stod ett hinder nära som blev en rejäl fälla. Charlie gick i fällan varje gång, tills jag insåg att JAG skickade honom rätt dit. En lätt vridning med axlarna och han tog hindret jag ville. Man kan bli trött på sig själv ibland när man tränar hund, vilket jag var på bilden nedan :) Samtidigt är det skönt att komma på vad det är man gör för fel, kunna rätta till, och se att det svåra helt plötsligt blev enkelt.
Tyra fick också köra och chockade mig rejält. Vi har ju bara tränat på lägre höjd, och eftersom hon från början inte haft naturligt sug på hinder så har vi främst tränat på det. Men nu fick hon för första gången köra en bana på 10 hinder på largehöjd. Jag hann knappt med i början, för hon hade ett helt otroligt hindersug och bara flög fram över hindren. Inte vet jag vart hon fått detta ifrån, då vi bara tränat agility en gång de senaste två månaderna, men jag bara tackar och tar emot :) Film finns på vår instagram linda_bonny för den som vill se.
Nästa vecka har vi ytterligare en timme bokad, och det tror jag vi alla tre ser fram emot.

söndag 22 februari 2015

Utställning - prinsessa i vänstervarv

Idag har vi sprungit vänstervarv då GRK Göteborg ordnade en utställning inomhus. Grundtanken var främst att få till bra miljöträning, då man aldrig kan få för mycket av den varan. Min tanke när jag anmälde var dock absolut att hinna träna lite innan också, men ska jag vara ärlig så glömde jag bort det. Insåg det i torsdags, och då fanns det inte någon ledig stund kvar inför själva utställningen. Tur dock att Tyra har ett superminne och kom ihåg att man ska stå stilla när jag håller händerna på ett visst sätt, vilket hon lärde sig i maj förra året :)

Vi fick sällskap av Tyras uppfödare Hanna  och det var skönt att få lite stöttning innan vi skulle in i ringen. Vi deltog i Juniorklassen (tikar över 12 månader, men ej 18 månader) och var först ut. Tyra skötte sig ypperligt. Stod helt stilla, lät domaren klämma utan att bry sig ett dugg och sprang fint vid min sida.

Det hela slutade med ANDRAplacering och kritik som jag är jätte nöjd med! Den första raden löd "en trevlig och alert tik i ringen som visas mycket trevligt".
En rolig dag med fint resultat, trevligt sällskap, grym miljöträning och en sessa som gång på gång visar vilken härlig hund hon är!

onsdag 18 februari 2015

Apportering - kom in till mig

I helgen tog vi med oss hundarna ut i skogen för lite träning med prinsessdummies! Tyra fick börja med markeringar. Sist vi tränade så vände hon på en femöring när hon hittat apporten för att springa in till mig, men den här gången var det ju husse som stod där ute, och då vart det lite svårare. Perfekt träning! Så jag fick vara på henne lite, och efter några skick så tvekade hon inte längre. Jag fokuserade inte alls på avlämningar, utan prio ett är att det ska vara superkul att springa in till mig. Hon fick till och med tillbaka dummien några gånger efter att jag tagit den, bara för att förstärka känslan av att det finns bara fördelar med att komma in till matte :)


Pass nummer två tränade vi på linjetag, där hon först fick följa med ut och se vart jag la dummien, sedan fick hon sitta kvar när jag la ut den och sist fick hon testa en gång där hon inte sett någonting. Hon fixade det super, och jag la även på inkallningssignal på pipan när hon sprang in till mig.

Hon fick även träning emellan sina pass, då hon fick ligga lös medan Charlie gjorde exakt samma övningar som hon gjort. Hon kom springandes en gång, men låg annars fint. Sista passet fick hon testa lite minnesmarkeringar, och där jag blev jag överraskad över hur bra hon sprang till rätt ställe direkt.
Charlie gjorde som sagt samma övningar som Tyra, och han var faktiskt jätte duktig. Han är ju grym med att slå på näsan den lille welshen, så han jobbar väldigt fint. Sedan tycker han att allt är klart så fort han hittat apporten, men husse jobbade på bra och det slutade med fin fart in för att leverera den rosa apporten :)

tisdag 17 februari 2015

Måndagslyx - massage hemma

Igår fick hundarna massage i hemmiljö av Linda som håller på att utbilda sig till hundmassör. Charlie tycker det är jätte gott och han somnade under tiden. För lilla sessan var det andra gången hon fick massage så hon tyckte det var lite konstigt först och försökte leka bort det hela,  men hon förstod ganska snabbt att det här var ju riktigt skönt, så då slappnade hon av.
 
Fick även lite bra träningstips för att öka upp deras muskler ännu mer. Vi ska skaffa benmanschetter och även återuppta träningen med balansbollen. Jag fick testa att stå på alla fyra på balansbollen, och då känner man verkligen vilken bra träning den ger. 
 
Vardagslyx att få massage hemma en måndag :) 

söndag 15 februari 2015

Två lyckade första försök

Lydnadsträning i trädgården stod på schemat för Tyra idag. Vi inledde med ett skick på rutan, och nu har det hänt lite grejjer. Hon satte den assnyggt! Hon har börjat dra ner tempot lite, vilket jag är så glad för. Hon börjar förstå vad det handlar om, hon då drar hon ner tempot lite för att kunna hitta rätt placering. Så kul att hon fixade första försöket idag! Sedan satte hon absolut inte alla skick efter det, men procenten för rätt ökar hela tiden.

 
Näst på tur var lite detaljträning. Vi började med bakdelskontroll, där jag roterade på stället och Tyra fick jobba med för att behålla rätt fotposition. Hon jobbade fint, och höll sig precis där jag vill ha henne. Fortsatte med att öva lite på höger/vänster svängar. Näst på tur var lite mer detaljer. Innan fjärren har jag ett tecken till henne, och det är att jag nuddar henne med min hand i nacken. Hon har god koll på vad tecknet betyder nu, vilket gör att hon gärna lägger sig ganska snabbt efter, och det gör ju att hon ibland lägger sig innan mitt kommando. Idag tränade vi därför på att kunna sitta kvar och invänta kommando efter att tecknet getts.

Som avslutning blev det lite vittring. Ett moment som vi allt annat än skyndat fram med. Ett pass ca var 2-3 vecka, med ca 5 skick per gång. Inte så mycket, men ändå en modell som verkar ha passat prinsessan väldigt bra. Rätt pinne har hela tiden varit gömd, och hon har gjort det med ca 5-6 synliga pinnar framme. Första skicket idag såg ut precis så, och för skick nummer två så avancerade vi rejält. Rätt pinne fick ligga synlig bland 5 ovittrade pinnar. Tanken med träningen innan har varit att Tyra alltid ska tänka att rätt pinne är gömd - för då slår hon på näsan - och hon visade idag att det är precis dit vi kommit. Hon letade och letade efter den gömda pinnen, trots att hon nosade över den synliga rätta. Men efter en liten stunds letande - med näsan på hela tiden - så griper hon rätt pinne! Så häftigt!!

 
Inte alls konstigt att hon tyckte det var svårt, och jag är så imponerad över hennes letande. Hon ger sig inte, och jag blev så glad när jag såg att hon bestämde sig för att ta rätt pinne. Efter att ha letat en stund så finns ju en stor risk att hon griper en pinne på chans, eftersom att hennes tålamod tar slut. Men att hon tog rätt pinne idag var inte ren tur, hon använde verkligen sina fina hjärnceller! :)

tisdag 10 februari 2015

Fjärr med ryggen emot

Vid gårdagens träningspass så fick jag nått sorts infall. Tyra gjorde tvåans fjärrskiften så himla fint, så jag tänkte att vi kan väl testa hur det ser ut med ordförståelsen. Så jag ställer mig med ryggen emot henne! Första gången så kikade jag över axeln mellan skiftena, men den andra gången så körde jag bara och lät videokameran fånga upp vad som hände. Jag tänkte att om jag litar på henne, så gör hon säkert rätt. Det verkade fungera alldeles utmärkt :)

Fantastiska lilla prinsessa!

måndag 9 februari 2015

Äntligen träning igen!

Efter att hundarna spenderat några dagar i Karlstad, och jag varit på semester i Trysil så var det en vecka sedan vi tränade. Trots halsont och feberkänsla kunde jag inte motstå att ta ett pass med båda vovvarna i solnedgången efter jobbet.

Tyra var minst sagt sugen på träning, och det räckte att jag ställde mig på gräsmattan så studsade hon in i fotposition. Vi startade med ett fotgående där jag testade av svängar, halter samt både språng -och långsam marsch. Jag är superduper nöjd med min sessa, vilket kanske märks när vi busar efteråt. Hon gör så väldigt många saker riktigt bra :)
 
 
Vi körde även ett pass med apportering samt ett med rutan. Idag hände det mycket i vår rutan-träning, vilket var välkommet. Riktigt skönt att se att hon nu börjar ta in vart konerna står. Ett skönt kvitto på att jag hittat ett sätt som Tyra förstår mer, och nu ska vi försöka få in ett kort pass helst nästan varje dag. Hittills har det blivit max 1-2 pass i veckan, och i det här läget så räcker inte det.
Charlie fick sig ett pass med slalomingångar. Han var riktigt taggad idag och det märks att träningen gett resultat. Idag var slalomet mellan hinder nr 3-4 i kombinationen vi körde, vilket gör det svårare än om han "bara" behöver ta ett hinder och sedan fokusera på ingången. Ju fler hopp han får göra, ju mer går han upp i aktivitet, och vi alla vet ju att det är svårare att använda huvudet ju mer fart som finns i benen :)

tisdag 3 februari 2015

Inomhusträning med ny störning

Igår hade jag bokat två timmar i stora hallen på Göteborgs Hundarena. Ingen jag känner ville följa med, och det kändes ganska ovärt att vara själv i två timmar i den stora hallen. Så jag la ut en rad på GMBK:s facebooksida, och tillslut var vi tre stycken som tränade hund samtidigt.

Byggde upp balansbommen till Charlie och vi fortsatte att nöta 2 på, 2 av. Han tycker det är kul, men blir gött sur när han gör fel :) Då sitter han mitt på nerfarten, trampar för glatta livet och skäller. Men jag vill ju ha honom med framtassarna på marken, så han måste gå längre ner. Han är ju annorlunda att träna eftersom att han inte direkt upprepar de beteenden han får belöning för. Men vi kör på med klicker, och sedan felsignaler då det blir galet. Vi körde även lite rallylydnad och en hel del trix!

Tyra fick köra lydnad - såklart! Med två andra ekipage i hallen som tränade - de körde främst hopp och apporteringar, vilket låter en del -, så fick vi perfekt störning. Utan uppvärmning körde vi ett ganska långt fotgående, och shit vad hon fokuserade. Riktigt bra gjort av min lilla tjej. Ville testa av henne med nytt folk, nya hundar och ganska ny miljö, och det fixerade hon verkligen över förväntan. Nästa pass blev det fjärrträning där jag växlade lite på avstånd, blandade mellan 2-10 meter. Hon klarade första uppsitt på tio meter! Nästan bara lyckade skiften detta pass faktiskt, tror bara jag rättade henne en gång. Hon klarade tvåans fjärr med extrem störning, eller vad sägs om stor, främmade hund som kör metallapportering precis bredvid.

Dubbelträning

Sedan tog vi en paus och tränade på att bara ligga vid mina fötter och vila. Tyra är jätte duktig på att slappna av på sidan av planen. Hon är ju van vid att jag lägger henne och går därifrån, men inte lika van vid att ligga avslappnat när jag sitter bredvid. Då vill hon bjuda på massor av beteenden och gärna pussas. Men igår tog vi en kvart till att bara ligga och vila, trots att jag sitter bredvid.

Charlie avslutade med lite lydnadsmoment, och Tyra fick köra rutan på sitt sista pass. Skönt med rejäl träning trots snö och fem minusgrader ute :)

måndag 2 februari 2015

Uppstyrd apporteringsträning

I söndags var vi ju iväg på vår första uppstyrda apporteringsträning tillsammans med Eva-britt och hennes två goldenflickor. Eftersom min kunskap inom det här området är lika med noll, så är jag så tacksam för all kunskap som Eva-Britt delade med sig av under våra två timmar i skogen.

Tyra fick börja med enkla markeringar, där vi liksom ville se vad hon gjorde. Hon sitter fint kvar, springer ut i ett rasande tempo, griper och tvärvänder och springer allt vad hon kan tillbaka till mig. Avlämningarna ska vi börja träna på hemma, då min prinsessa är så fruktansvärt stolt när hon kommer in till mig så hon bara svassar runt och blir då lite slarvig med apporten.

Vi fick även påbörja träningen inför linjetag och det sista skicket utmanade vi henne rejält då vi ökade upp avståndet till det dubbla. Prinsessan tvekade en millisekund, men kom sedan på vad hon skulle göra och sprang rätt ut till apporten.
Tyra, Elsa och Svea!
 
Träningen var riktigt rolig, och på nått sätt är ju all träning med sessan rolig. Hon ger 110 % i allt, och det är så himla kul att träna med en hund som ger så mycket av sig själv hela tiden.

Ser man på appoteringsträningen så har hon väldigt bra fart och hon jobbar fint. Det bästa är lätt hennes spontana vändning så fort hon hittat en dummie, då hon direkt vill springa allt hon kan in till mig. Hon har även väldigt bra stadga! Det vi ska träna på är avlämningar, samt att successivt öka avståndet ut i från mig. Sedan är det ju massvis att träna på vad gäller signaler och grundträning. Men förhoppningsvis får vi till fler såna här träningspass, då framför allt jag har mängder av nya saker att lära mig :)

söndag 1 februari 2015

Veckan som gått

Under veckan som gått har vi tränat på rätt bra faktiskt. Förra söndagen hyrde vi den lilla hallen på Göteborgs Hundarena en timme på kvällen. Tyra fick träna på rutan, fotgående och fjärr och det gick bra. Dock tycker jag inte om den här hallen alls, då mattan gör ont i mina hundars tassar, vilket gör att farten totalt försvinner. Det roligaste var dock att Daniel var med och han skötte träningen av Charlie. Tänk om den lille welshen kunde vara helt tyst, för han är verkligen riktigt duktig!
I tisdags körde vi agility hemma i trädgården. Byggde en kombination till Charlie som visade sig vara riktigt svår, där det var lite konstiga linjer och väldigt svår slalomingång. Men det blev riktigt bra träning! Tyra fick också köra och eftersom hon nu fått OK i rumpan efter röntgen så har vi höjt upp hindren. Hon får mer och mer sug framåt för varje träningspass, vilket är kul.

I torsdags åkte vi till GMBK för lite träning. Charlie tränade på balansen och vi påbörjade vårt nya projekt som är 2 på, 2 av. Det gick sjukt mycket över förväntan, jag var beredd på att det skulle bli ganska tungt att lära in det, men första passet visade i alla fall att det borde gå. Han gjorde det klockrent på min vänstra sida, då klarade han det till och med när han tog hela balansen och jag fortsatte springa, men på höger sida var det lite trixigare och där får vi fortsätta jobba nära ett tag.
Tyra och jag fick sedan sällskap av Eva-Britt, och vi körde lydnad. Tyra fick tre pass där vi körde fotgående med vanlig kommendering och sedan med extra störning. Pass två blev rutan och pass tre blev lite apportering och fjärr. Hon avslutade med en FANTASTISK fjärr på 6 meter! Hon var taggad passet igenom, men när det inte var hennes tur låg hon och vilade vid sidan av planen - hon somnade till och med en stund. Att träna lydnad med henne är ett sådant lyckopiller, jag kunde knappt somna på kvällen :)

Förutom denna träning har hundarna tränat kondition i veckan. Husse tränar ju inför Göteborgsvarvet, vilket innebär att det gör hundarna med. Idag fick de dock springa med mig då vi startade denna söndag med en löprunda ute i snön. Här ute är inte allt plogat, så det blir lite extra träning när man får springa i snön. Söndagen kommer dock också bjuda på lite träning, då jag och Tyra snart ska åka och möta Eva-Britt och hennes gyllenpälsar för lite apporteringsträning i skogen. Ska bli sååå kul!