lördag 27 oktober 2012

En allgergiutredning som heter duga!

För att göra en lång historia lite kortare, så har Charlie alltid kliat sig, men det har varit så lite och ganska sällan. Så det har aldrig varit ett problem man sökt veterinär för. Men senaste tiden har det eskalerat och senaste veckorna har jag vaknat av att han kliar sig på natten, och det är ju absolut inte normalt. Då jag i samma veva fick veta att två av hans kullsyskon lider av allergier med hudproblem som följd - tyvärr har jag inte fått veta det tidigare... - så kände vi att nu måste vi utreda detta. 

Vi fick direkt tid hos en hudspecialist - för att problemet verkade ligga i generna - och det var hos honom vi var i torsdags. En mer kaxig och omysig veterinär har jag aldrig mött, men han var extremt kunnig på området. Besöket tog över en timme och jag fick svara på så mycket frågor och fick så mycket information att jag var helt slut efter. Charlie var helt underbar och gick med på allt som efterfrågades. Vår grymma relation sattes på prov, men klarade testet galant. Säger matte är det är okej, så är det helt enkelt okej :) 

Veterinären kunde direkt konstatera att Charlie har någon form av allergi som skapar klåda. Och det vi ska göra nu är att ta reda på VAD det är han inte tål. Det kan vara antingen födoallergi eller omgivningsallergi, och det kan även vara båda två. För att ta reda på om det är någonting han äter som han inte tål, finns det ingen enkel väg som ett blodprov. Utan man måste köra med uteslutningsmetoden. Så under 8 veckor kommer Charlie äta ett specialfoder, och han får absolut inte få i sig något annat än bara det. Fodret är restat i hela Sverige och veterinären hade bara 3 kg kvar, vilket inte direkt räcker i 8 veckor. Så jag hade grym panik där ett tag, men lyckades tillslut få kontakt med den enda sidan på nätet  i Sverige som sålde fodret - som kostar drygt 2500 kr för 2 månader..- och hon hade exakt den mängden jag behövde kvar, och hon lät mig köpa upp hennes hela lager. Puh! 

Under dessa åtta veckor ska han badas i ett medicinskt schampo 2 ggr/vecka samt att han ska behandlas med ett medel på huden var 3:dje vecka. När de åtta veckorna har gått så ska han provoceras med mat i alla dess former under två veckor. Märker man då att klådan eskalerar så kan man konstatera att han är en foderallergiker. Då får man på sikt börja prova sig fram och se vilka födoämnen det är han inte tål... När dessa tio veckor har gått ska han tillbaka till veterinären för pricktest och blodprov. Då testar man för att se vad det är i omgivingen som han inte tål. Vanligast är då kvalster och pollen. 

För foderallergi finns inga mediciner, där är ju behandlingen att utesluta det han inte tål. Men för omgivningsallergi finns mediciner, men problemet där är, att då är vår tävlingskarriär över. Men då klådan antagligen beror på båda faktorerna, så hoppas vi stenhårt på att klådan kan hållas i schack med andra mediciner än de som man inte får tävla på. Jag vill ju även försöka undvika att ge honom kortison så långt det går, då jag vet vad det innebär att äta såna tabletter. 

På en klådskala så ligger Charlie på 6/10 när han är som värst, och på 4/10 när han är som bäst. Målet är att han ska hamna på en 4/10 när han är som sämst, vilket då inte gör det till ett problem längre. Vi kommer under dessa första tio veckor att skriva en klåd-dagbok för att lättare kunna få en översikt över hur mycket han kliar sig och om det är något i omgivningen som påverkar. 

Veterinären frågade mig vad jag tyckte om allt det här, speciellt då de 8 veckorna med bara ett foder ofta var fruktansvärt tuffa att genomgå. Mitt svar blev: "det är bara att göra". Jobbigt eller inte, det måste göras. Han försökte ändå få mig att förstå att det inte "bara är att göra", men helt ärligt, i min värld är det så! Det finns inget alternativ, utan det är helt enkelt bara att göra :) 

Charlie har senaste tiden bara fått sitt foder och levergodis, inget annat. Helt enkelt för att jag tycker han blir värre i klådan när han äter andra saker, exempelvis speciellt Frolic. Och nu hade vi sån fruktansvärd tur att Sveriges kinkigaste hund tyckte om specialfodret - helt otroligt!! - och det funkar även utmärkt som belöning. Så det svåra blir nog att se till att ingen annan någongång smyger till honom något annat, men här hemma tror jag inte det kommer bli svårt alls. 

Planen för framtiden ser ut som följer: 
1. Endast äta specialfoder, absolut inget annat. Inte ens tuggben, godis eller smulor från någonting. 
2. Badas i medicinskt schampo 2 gånger i veckan. 
3. Behandlas med medicin på huden var 3:dje vecka. 
4. Efter 8 veckor provocera med mat i alla dess former under två veckor. 
5. Efter 10 veckor göra pricktest och lämna blodprov för att se vad det är i omgivningen som han inte tål
6. Under alla 10 veckor skriva klåd-dagbok


Fodret har han redan börjat äta och han tycker det är jätte gott. Igår fick han sitt första bad, och då ska han stå med schampot i minst tio minuter innan man sköljer ur. Ni kan tro att han tyckte det var pinigt! Men då vi har ca 19 såna tillfällen till framför oss innan det här året är slut, så är det tyvärr bara att vänja sig. Utredningen pågår alltså fram tills någon vecka in på det nya året, så det blir en lite annorlunda höst för oss! Men han är ju inte på någotvis sjuk eller mår dåligt, så vi kommer ju träna på precis som vanligt. 

10 kommentarer:

  1. Hoppas att det går bra för er att komma på var problemet ligger! Vi har själva gått igenom samma sak. Nyfiken på vilket foder han äter nu.
    Lycka till! Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Fodret är från Royal Canin och heter Anallergenic.
      Vad kom man fram till på din hund?
      Tack, Linda.

      Radera
  2. Nicita har samma problem. Hon fick 2 behandlingar med droppar mellan skulderbladen och antibiotika och då blev hon bättre. Men det kom tillbaka och då blev det en ny behandling med en annan sorts droppar som hon skulle ha 3 gånger med 3 veckor mellan varje behandling. 10 dagar efter första behandlingen hade hon fortfarande lika mycket klåda så då blev det antibiotika igen. Trots dessa behandlingar har hon fortfarande lite klåda. Vår veterinär hade semester när vi sökte för det andra gången så jag blev hänvisad till Travbanekliniken. Första besöket var veterinären jättebra men när jag ringde efter 10 dagar tyckte hon att jag var nojjig...du måste inse att det tar tid innan behandlingen verkar. I helsike heller...efter 10 dagar borde det ha blivit bättre. Efter många om och men, jag gav mig inte, så fick vi antibiotika. Fortfarande har hon lite klåda så det blir ett nytt besök hos vår veterinär. Det värsta är att man inte vet varför dom har klåda. Vi får hoppas på det bästa för vår goa vovvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisbeth!
      Nicita kanske också har någon form av allergi då? För antibiotika hjälper ju inte om man är allergisk, det hjälper ju bara om man har en infektion.
      Man gör iallafall allt för sin vovve och vi får hoppas att vi båda får ordning på det så det inte kliar mer på dem :)
      Kram

      Radera
  3. Håller med dig - det är faktiskt enkelt, dvs bra att göra!
    Har själv en hund med omgivningsallergi. Vi gjorde också mat-uteslutningen först men då det inte blev någon skillnad konstaterades omgivningsallergi. Efter ett pricktest fick vi veta att det var mögelallergi. Jag valde att hyposensibilisera (vaccin i små doser). Tog tid men hade bra effekt. Plus att utesluta kontakt med möglet förstås. I vårt fall var det en möglig matta i en inomhuslokal vi tränat i som utöste problemet.
    Hoppas att ni slipper kortisonet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Lena!
      Vad "kul" att höra från någon som gått igenom samma sak. Jag hoppas att de allergier vi hittar på Charlie också kan motas med vaccin så man slipper kortison.
      Kram

      Radera
  4. Stackare. Både två- och fyrbent. Är det någon som kan fixa det, så är det du!

    Styrkekramar <3

    SvaraRadera
  5. usch, låter jobbigt men det kommer ju löna sig i slutändan, och vilken tur för Charlie att han har fått en sådan toppenmatte som tar så bra hand om honom!

    Skönt iallafall att han inte är sjuk så att träningen kan fortsätta som vanligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack <3
      Ja, han är precis lika taggad på livet som vanligt :D

      Radera

Om du inte har en egen blogg så klicka i anonym.
Men glöm inte att skriva vem du är i kommentarsfäletet!