onsdag 9 januari 2013

Hur man gör en allergiutredning på hund

Idag var vi tillbaka på Västra Djursjukhuset för nästa steg i allergiutredningen. Efter en liten genomgång fick Charlie gå upp på undersökningsbordet, och sedan fick han sömnmedicin i en ven på frambenet. Meningen var att han skulle somna, men Charlie är Charlie, så det gjorde han såklart inte. Min lille är - som ni vet - en riktig kämpe, och hans vilja av stål visade sig ordentligt idag. Han blev slö, men han somnade aldrig. Och personalen som var med sa att det var "enastående" att han orkade kämpa emot så, och att de aldrig haft en hund som varit så vaken på den dosen han fick. En fighter utan dess like alltså.

Han rakades på magen och sedan började pricktestet. 29 allergener - vilket innebär 29 sprutor - fick han på magen. Och trots att han inte sov, så låg han blickstilla. Jag fick sitta på en stol bredvid honom och kunde prata och klappa på han hela tiden. När han fått alla 29 stick var det bara att vänta och se om det blev en reaktion på någon. Under väntetiden diskuterade jag och veterinären - med låga röster - det vi hittills kommit fram till.

Under de två månader där Charlie endast fick äta allergifoder - och inget annat - blev han bättre i klådan, men fick ändå i korta perioder lite klåda. När vi sedan provocerade med hans gamla mat - och rester från våran mat - blev han direkt sämre. Öroninflammationen kom på en gång och klådan eskalerade. Vi avbröt och återgick till allergifodret, och han blev långsamt bättre.

Tillbaka till dagens undersökning. Allt utfördes av veterinären samt en biomedicinsk analytiker. När 20 minuter hade gått, så hade Charlie bara en reaktion på EN av alla de 29 allergenerna. Den han hade reagerat på var kontroll-allergenet, vilket alltså inte var något "riktigt" allergen. En prick var koksalt för att man skulle kunna se hur knöl såg ut utan reaktion, och en var kontroll-allergen, för att man skulle kunna se hur en reaktion såg ut. Han reagerade inte på något av de riktiga allergenen, som bland annat var pollen, olika grässorter, katt, jästsvamp, kvalster, fårull mm.Resultatet från pricktestet kan betyda två saker: Antingen tillhör han en av de 10 % hundar som inte reagerar på pricktest, ELLER så är han inte allergisk mot någonting i omgivningen. Dock ska vi fortsatt observera prickarna i 48 timmar, då vissa hundar får en försenad reaktion, så det är inte helt klart ännu.

Han fick en spruta för att piggna till, och även en spruta med kortison. Kortisonet fick han som en engångsdos för att minska risken för att det kliar där han fått alla sprutor.
Så här såg pricktestet ut när vi kom hem, då knölarna försvunnit. Men om ni tittar på den andra pricken från vänster högst upp, så ser ni att den är röd och de andra är vita. De små röda prickarna är lite blod från sticket, titta mer på den röda rodnaden. 

Klargjort är iallafall att Charlie är en foderallergiker. Han kommer framöver att endast äta ett extremt allergifoder - som är SVINdyrt - och om någon månad kommer vi att börja utreda vilken föda det är han inte tål. Saker vi då ska provocera med är exempelvis kyckling, fisk, gris, nötkött mm. Det kommer att ta tid, då man efter varje reaktion måste tömma kroppen genom elimination igen - alltså period med bara allergifodret - men har vi tur så får vi resultat av det. Om vi då kan se vad det är han inte tål, så får jag hjälp av veterinären att hitta ett foder han framöver kan äta - det gäller att bli exepert på innehållsförteckningar -, som då förhoppningsvis är lite humanare i pris. Är så himla lycklig över att min kräsna hund fullkomligt älskar allergifodret, sån tur!
Då en biomedicinsk analytiker var med - alltså en person som arbetar på laboratoriet - så gjordes utstryk från båda öronen direkt i rummet. Hon hittade ingenting i vänster öra, men hittade lite svamp i höger öra. Vi hade skött oss bra som nästan fått bort allt utan antibiotika, men nu är behandling insatt för öronen. Som ni vet har öronen varit ett bekymmer sedan valptiden, han fick sin första öroninflammation när han varit hos oss i två veckor. Nu har vi långsiktig plan och förhoppningsvis ska han slippa det framöver.

Jag måste säga att jag är så nöjd med den hjälpen jag fått angående detta. En sådan rejäl undersökning, och med en sådan noggrann veterinär. Jag valde att ringa till Västra just för att de har en veterinär som är specialist på hudsjukdomar, och det märks vad kunnig han är. Det känns tryggt, och jag vet att utredningsmässigt  och behandlingsmässigt gör vi allt som behövs för att Charlie ska få det så bra som möjligt. Samtidigt som ingenting görs bara "för att", utan det är ett mål med allting. Risken kan ju finnas att man får genomgå saker som inte behövs, eftersom man betalar för det, men det har jag inte märkt någonting av alls kan jag lova.

Nu kom Charlie med favoritleksaken i munnen och ville leka, så nu får jag lägga ifrån mig datorn. Har man varit nerdrogad får man lite - läs MYCKET - extra uppmärksamhet här hemma förstår ni!

6 kommentarer:

  1. Tuffa tider för er :/

    Styrkekram!

    SvaraRadera
  2. usch vad jobbigt. Vilka hjältar ni är allihopa!

    SvaraRadera
  3. Håller tummarna för att det går bra för er, det är så jobbigt att befinna sig i en sådan situation där man inte vet vad som är fel.

    SvaraRadera
  4. Vi håller både tummar och tassar för att ni ska hitta lösningen! Styrkekramar!

    SvaraRadera
  5. svar: Tack själv för kommentaren och tipset! Ska absolut tänka på det då vi tränar. Uppskattar verkligen alla tips vi kan få:) Hoppas allt löser sig med allergin så snabbt som möjligt, vilken jobbig procedur detta verkar vara!

    SvaraRadera
  6. Skönt att det (troligen) inte är något annat än någon ingrediens i fodret han inte tål (eller flera). Det brukar gå rätt bra att leva med när man väl har fått kläm på vad det är han inte skall äta. Ser fram emot vidare resultat!

    SvaraRadera

Om du inte har en egen blogg så klicka i anonym.
Men glöm inte att skriva vem du är i kommentarsfäletet!