tisdag 26 februari 2013

Slutet på allergiutredningen

På eget bevåg har vi beslutat oss för att inte fortsätta utreda VAD det är för livsmedel Charlie inte tål. Att under minst ett halvår hålla på att prova olika saker för att se om vi får reaktion, när det egentligen inte leder till något känns så meningslöst. Om man tittar på innehållsförteckningar till hundmat, så inser man att allergifoder är det enda han kommer kunna äta. Så varför krångla för att se om det är kyckling, lamm, fisk, pasta, nötkött, gris osv som han inte tål? För varje livsmedel han får som han inte tål, kommer han besväras av klåda i flera dagar, och jag ser ingen mening med att utsätta honom för det. Att han sedan i vardagen bara ska få sin mat som belöning, kan ju tyckas tråkigt, men vi har märkt att en liten falukorvsbit eller en liten ostbit då och då, inte har gett någon klåda. Och mer av våran mat än det, har han aldrig fått.

För någon vecka sedan beslöt jag mig - även det på eget bevåg - för att testa ett annat allergifoder. Fortfarande Royal Canin, men en sort som inte är lika avancerad som Anallergenic, och som heter Hypoallergenic. Den är lite billigare, men fortfarande vansinnigt dyr för att vara hundmat. Men det finns inget alternativ, och jag är bara glad att vi hittat något han kan äta som han mår bra av. Anledningen till att jag ville hitta ett annat foder än det han tidigare ätit, är att han blir så sjukt hungrig av den. Enligt butikstjejen på BlåStjärnan är allergifodret så hydroliserat - eller nåt - att det ger väldigt dålig mättnadskänsla. Men det är den processen som gör att hunden inte reagerar på fodret. Det nyinköpta allergifodret är inte lika mycket processerat - vilket gör att han kan komma att reagera på det - men det ger då lite bättre mättnadskänsla.

För att ytterligare öka på mättnadskänslan, får han numera en riven morot till varje måltid - även det ett tips från butikstjejen på BlåStjärnan. Han får den blandat med maten morgon och kväll. En hund kan inte bryta ner en rå morot, vilket gör att allergihundar inte brukar reagera på den. Charlie har nu fått det några dagar, och han har inte fått någon reaktion på vare sig den nya allergimaten eller moroten. Det tar längre tid för honom att få i sig maten, och vi upplever att hans extrema hunger börjar minska. Han har ju tidigare i sitt liv ALLTID varit extremt ohungrig - brukade äta frukost på eftermiddagen för det mesta - men sedan han började med allergifoder är stackarn extremt hungrig.
I övrigt angående allergin så går det riktigt bra. Han badas fortfarande varje vecka, och det gör verkligen susen. Hittills har han inte haft någon öroninflammation när han ätit allergifoder, och han har heller inte kräkts en enda gång under samma period. Något han annars brukade göra minst varannan vecka innan. 

Utredningen har ju gett fina resultat, då vi fått veta att han är foderallergiker. Det är relativt ovanligt hos hundar, då de även brukar vara allergiska mot något i omgivningen - främst kvalster. Men från början har vi hoppats på foderallergi, eftersom att den är lättast att behandla, och då pricktestet var helt blankt så visade det tydligt att fodret är boven i dramat. Dock kommer vi som sagt inte gå vidare, utan nöjer oss med fortsätta bada honom, ge honom allergifoder och bara någon liten smakbit av något annat då och då. 

Vi har senaste tiden riktat lite misstankar mot leksaker i gummi, samt även tuggben. Så det är väl det sista vi ska titta på - här hemma - om vi märker någon skillnad när de sakerna plockas bort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om du inte har en egen blogg så klicka i anonym.
Men glöm inte att skriva vem du är i kommentarsfäletet!