torsdag 20 oktober 2011

Sagan om welshen med den lilla svansen

Den 8 september 2011 fastnade Charlie någon gång under dagen i vårat vardagsrumsbord och han bröt svansen. Tyvärr vet inte exakt hur det hände och när därför att han inte sa ett pip. På eftermiddagen märke jag att svansen hängde rakt ner - trodde det var vattensvans - men veterniären konstaterade att frakturen var ett faktum. I 11  dagar gick han med frakturen i hopp om att den skulle läka av sig själv. Efter 9 dagar började den svullna upp och så fort veterinären öppnade på måndag morgonen fick vi tid.

Charlie opererades direkt och man amputerade 12 cm av svansen. Veterniären ansåg att operationen var lyckad och nu var det tratt, bandage, smärtstillande och antibiotika som gällde. Jag var där ca var 3:dje dag i början för att kontrollera att allt såg bra ut.

På grund utav tratten fick han efter ett tag öroninflammation. Charlie har sedan han varit liten haft öroninflammation i flera omgångar så detta kom som ett brev på posten när det blev så tätt runt öronen pga tratten. Sedan skulle jag och Daniel resa bort så Charlie åkte till Karlstad och mina föräldrar.

Innan han åkte dit följde mamma med mig till veterniären så att hon också fick höra vilka råd vi fick. Nu skulle vi prova utan smärtstillande och börja smörja med en salva som innehöll antibiotika. När han slutade med smärtstillande började han bli sig själv igen, alltså full av energi. Han gick upp ca 1.5 kg på 2 veckor när han var tvungen att vara stilla. Där fick jag se att anledningen till att han är så snärt är att vi aktiverar honom så mycket. Men så fort han började aktiveras igen så försvann det han lagt på sig.


Pappa tog Charlie till veternärien ett flertal gånger under de 2 veckor han var där. På andra besöket tog de bort stygnen. På eftermiddagen efter det hade Charlie varit ensam - med tratt på såklart - men ÄNDÅ hade han lyckats komma åt svansen och bita på såret. Pappa åkte då åter till veterinären så fort han såg detta och Charlie fick en omgång med antibiotika till samt en längre tratt! Det blev ännu ett veterinärbesök några dagar senare då öronen fortfarande inte var bra. Ett cytologiprov visade att han hade jästsvamp i båda öronen så behandlingen med örondroppar fortsatte samt att ha tratten på så lite som möjligt.

Svansen har under hela tiden läkt men det har gått långsamt - väldigt långsamt - men det är enligt flera veterinärer normalt när det gäller svanstippar.

Idag har jag varit hos veterniären igen. Svansen ser bra ut. Det är en sårskorpa över hela såret som är svart. Både jag och veterinären var väldigt sugna på att ta bort den men risken finns då att såret går upp och den risken ville inte någon av oss ta. Så nu är det bara att vänta - tur man har tålamod - tills det är läkt och sårskorpan ramlar bort av sig själv. Vi fortsätter att vara utan bandage här hemma, tratt endast på natten och bandage när vi är ute som skydd. Öronen börjar se bra ut men så länge han har tratten ska vi fortsätta med behandlingen. Han har också - det kommer mera.... - fått svamp i tassarna. Det beror på att all antibiotika han ätit slagit ut normalfloran i hans hud - det blir lätt samma med människor - och det är då väldigt lätt att få svamp. Så nu ska även tassarna smörjas varje kväll :)

Svanstippen idag

Veterinären trodde iallafall idag att någon mer operation inte kommer att behövas. Det har bildats lite brosk i svansen vilket gör att den är lite hård ca 1 cm upp. Men den är inte svullen och han har inte ont så det får vi bara acceptera. Det är ju hans smärta som hela tiden kommer avgöra och i nuläget har han ingen smärta alls i svansen.

Nu blir det återbesök på kliniken om 3 veckor, då får vi se hur både öron, tassar och svanstipp mår - vilket förhoppningsvis är utmärkt! Klippkort hos veterinären?!?! Tack gode gud för försäkring iallfall! Vi har ju bara betalat självrisken och sedan har varje besök typ bara kostat en hundring. Idag klarade vi oss på ynka 66 kr :) ME LIKE!

Han är fruktansvärt SÖT i sin svans ska ni veta! Han ser faktiskt inte ett dugg konstig ut, den är ju fortfarande rätt lång, och han bär upp den så fint. En skönhet klär i allt!

1 kommentar:

  1. Det där med klippkort hos vet känner vi till. Skönt att läkningen gått bra och att han snart är fullt frisk.

    SvaraRadera

Om du inte har en egen blogg så klicka i anonym.
Men glöm inte att skriva vem du är i kommentarsfäletet!