torsdag 31 maj 2012

Filmsnutt på rutan och utskälld av barn

Planen idag var att på eftermiddagen åka till Tuve för en promenad vid 4H-gården, med förhoppningen om att få se lite olika djur i hagarna. Sånt tycker jag är barnsligt trevligt. Och när vi ändå skulle ut och åka så tog vi vägen förbi Båtakuten där Daniel stod och grejjade med båten. Någonting är monterat på båten som tydligen gör den jävligt häftig!

Den här lilla saken haft lyft upp båten ur vattnet, rejält ska de va!

Nu var jag kanske inte så smart då jag gjorde denna trippen i rusningstrafik. Så att åka från detta ställe till Tuve hade väl tagit mig en evighet. Så idén fick dumpas i diket och vi körde hem husse och tog ett träningspass på gräsplan istället.

Hann väl göra ca 5 rutskick innan det kommer en flock på 6 barn framspringande. Och jag orkar bara inte med dom! Föräldrarna sitter typ 100 meter bort och låter sina ungar springa i en rasade fart mot en främmande hund, idioter. Ena barnet säger att dom ska sitta där vi är och vill att vi ska visa upp vad vi kan - tydligen är jag barnpassare. Jag svarar med att det vill vi inte och att vi vill vara ifred. Kommer inte ihåg allt vi sa men tillslut går dom, men en tjej stannar kvar och skäller ut mig. Haha, vilken tuff 6-7 åring. Tyvärr bet det inte särskilt bra på mig så jag var lika sur tillbaka. Hon springer mot sina föräldrar och skriker om hur dum tjejen med hunden är. Vi fortsätter träna och ni ska inte tro att dom gav sig. Dom kom naturligtvis igen och då avbröt jag rutan och jobbade fotgående för att ge Charlie en uppgift han behärskar med 6 hysteriska barn efter sig. Dom gick ca 2 meter bakom oss i fotgåendet och Charlie jobbade så jävla fint trots ungarnas skrik där bakom. Men nu sa jag ifrån ordentligt för jag blir så jävla trött. Det hände varje gång att vi ska underhålla någons ungar och jag har inte lust med det!

Jag är nog känd som den största BITCHEN med hund i det här området. Min hund är den enda som inte hälsar på alla hundar vi möter på promenad och han är ingen leksak för alla barn.

Men tillbaks till träningen. Rutan går nåt så bra alltså. Han har verkligen förstått att man ska innanför de där 4 konerna nu. Idag tog jag verkligen tag i hur man går in i rutan, alltså framifrån, och det gjorde jag på ett mycket enkelt sätt. Sa "nej" när han försökte gå in från höger, dirigerade honom och belönade när han gjorde rätt. Tydlighet regerar. Sedan satt alla skick klockrent rakt in. Kunde idag byta håll hela tiden samt ändrade avståndet. Men varje gång tar han sig in i rutan. Lär honom också att om jag är tyst så är han fel, där jag fått inspiration från Jeanette. Kolla in hennes blogg och filmen när hon tränar rutan med sin hund. När hon är tyst så söker han position, precis så vill jag ha det. Charlie har redan förstått det, så är jag tyst så står han still någon sekund men sedan söker han rätt position. Vi har inte kommit lika långt som Jeanette,Charlie letar inte precis på mittpunkten, men han söker sig innanför konerna om han hamnat utanför.




Körde även lite inkallning med längre avstånd som i tvåan. Längre avstånd ger högre tempo, vilket ger en svårare ingång om man har en hund som inte förstår att man måste börja bromsa några meter innan man tänkt att stanna. Men efter en påminnelse om just detta gjorde han riktigt fina ingångar.

När lydnadsträningen var avklarad gick vi mot Sörhallsberget. Tanken var att den lille skulle få gå med lite motstånd för att få jobba med ryggen och bakbenen. Så han hade sin sele på sig och jag la på lite motstånd och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att få honom att fatta att han ska dra lite. Men se det va det! Så fort han fick lite tryck i linan så började han SÖKA. Sele + drag = sök för den lille. Så detta får vi prova med lite assistans från Husse för jag klarade inte av att förklara det själv idag. Men lite bus över stock och sten blev det, så lite fick väl ryggen arbeta.

Semester!

Om någon missat det så har jag just nu semester! Det är så sjukt gött och jag bara vad jag har lust med på dagarna, vilket innebär att det blir mest grejer med Charlie. Tyvärr ska jag jobba imorn och på lördag, så semestern blir rätt förstörd. Men jag har så roligt på mitt jobb så det är inte så tungt.

Vaknade som vanligt vid sju-snåret imorse, men låg kvar en stund då den lille såg ut att ha det så gött.


Nu har vi varit på morgonpromenad och nu ska jag ta mig en sväng till stan. Det händer inte varje dag kan jag lova, då det är alldeles för mycket folk på ett ställe där. Men håll i hatten, för här kommer jag och befolkar stan ännu mer.

onsdag 30 maj 2012

Nu jäklar ska jag komma igång!

Vi har ikväll varit på onsdagsträningen på klubben. Vi tog det rätt lugnt idag och softade mest med alla goa tjejer som var där! Men lite träning blev det där jag pillade lite på positionen i i fotgåendet, samt fick påminna om att man måste jobba trots mycket hundar åt alla håll runt omkring. Körde även lite tvåans hopp, lite fjärr samt drog några repor över balansbommen, gungan och A-hindret. Men som sagt, vi satt mest och softade och det är inte helt fel det heller :)


På promenaden igår peppade Therese mig till att komma igång med löpningen. Hon har tagit på sig ansvaret - eller kanske fått ansvaret :P - för att få denna slappa kropp att komma igång. Mitt mål är att springa 2 gånger i veckan och jag ska verkligen försöka hålla det. Idag när jag kom hem från klubben hade jag så mycket energi kvar i kroppen, så det var ju bara att ösa på. Drog på mig mina fina löparbyxor som jag fick av mamma i julklapp - premiäranvändning idag ;) - och drog på bästa musiken i Iphonen. Och jag sprang faktiskt, på riktigt! Pappas kommentar när han fick reda på att jag sprungit säger väl allt: men har du slage i hövve eller???

Jag är lika chockad jag över att jag gjorde det, men nu finns det ingen återvändo. Jag mår så mycket bättre när jag får tömma kroppen på energi och även om det kommer vara tugnt ibland så måste jag kämpa. Charlie får naturligtvis hänga på och han är en fröjd att springa med.

Charlies löparutrustning

Idag blev det istället först och främst strechning av mig, men även Charlie fick naturligtvis sträcka på musklerna. Snart är det god natt, men innan det ska Charlies ryggmuskler masseras, för där har vi mycket att jobba med!

Privatlektion i agility

Har lärt mig mycket under en privatlektion i agility för Elin FahlgrenHundens Hus. Lektionen hölls i deras inomhuslokal. Är så nöjd med Charlie som orkar koncentrera sig på RÄTT saker trots mycket saker som är väldigt svåra för honom miljömässigt. Eller egentligen är jag mest stolt över mig själv som fått ordning på så mycket att han nu fixar det :)

Elin hade byggt en bana där hon först visade i vilken ordning jag skulle ta hindrena. Sedan fick jag banvandra och jag skulle få med minst 2 bakombyten + 2 framförbyten. Här fick en viss blondin problem. Det var precis detta Elin ville åt, att jag skulle få tänka själv och sedan skulle vi diskutera. Den vägen jag tillslut valde hade väl gått, men den Elin hade tänkt var självklart väldigt mycket bättre. Tanken med banan var att jag skulle få träna på byten alltså.

Jag har aldrig riktigt fått lära mig HUR man ska tänka med kroppen i agility. Vilket gjort att jag bara gjort det som känts bäst, för mig alltså, men det behöver ju inte vara bäst för Charlie. Och det har det inte varit. Så han har aldrig blivit förberedd under banans gång, vilket gör att man självklart förlorar massvis med tid. Elin fick ägna mycket tid åt att förklara olika saker för mig och sedan fick jag träna på HUR jag ska röra mig.



Grundtanken är att överkroppen är nutid, det visar alltså hunden vad den ska göra nu, medans underkroppen är framtid och visar vart vi ska till nästa hinder. Det här är super svårt, det är verkligen riktig kordinationsträning, och kordination är inte min starka sida. Speciellt inte när det ska gå fort och vara tydligt samtidigt! Jag hade tur idag då Charlie var rätt seg så jag behövde inte göra saker så fort, men trots det fick jag hjärnsläpp hur många gånger som helst.

Elin fick även gå igenom bakom- och framförbyten med mig. Jag trodde jag hade stenkoll på detta, men det visade sig att jag inte hade en aning. Tillslut åkte whiteboard tavlan fram för att få blondinen att fatta på riktigt! Så framförbyte är när man korsar hundens tänkta väg - den kommer alltså springa där efter mig - och bakombyte är när man korsar en väg som hunden redan tagit. För mig blev det hjärnsläpp när jag gjorde framförbyte fast ändå skickade hunden framför mig, men när man tänker på viset ovan så blir det ju glasklart.

En skön kommentar från Elin var: Han kan landa själv! Jag står helt enkelt kvar och väntar tills han landat efter varje hinder innan jag går vidare framåt. Så jag fick träna på att skicka över hinder och direkt förbereda nästa hinder, så att jag alltid ligger lite före min hund. Det här måste vi träna massor på. Charlie måste lära sig att bli trygg i att utföra saker trots att jag kanske springer åt andra hållet, och jag måste träna på att inte stå stilla som ett fån!

En helt ny värld inom agilityn har öppnat sig och nu gäller det att träna! Inom två veckor ska vi göra två tävlingar så nu måste jag verkligen ta tag i träningen. Nu har jag fått riktigt bra grejer att träna på, så nu är det bara att köra. Hur svårt kan de va?

Lite kvällsträning blev det också

Igår kväll tog jag och Charlie en promenad med Therese och Daniel. Vi gick bort runt golfbanan och vädret sprack upp och vi fick strålande sol.


Innan kvällen var slut hann vi även med lite lydnadsträning på gräsplan. Daniel ville se hur långt vi kommit med rutan så det visade vi upp, och han blev mäkta imponerad av oss! Den lille hittar rutan varje gång och igår kväll provade jag att skicka utan att ställa upp framför rutan, samt att byta håll. Men trots det hittar han rutan, så nu börjar förståelsen landa i hans lilla hjärna. Igår påpekade jag även för honom att man ska gå in RAKT framifrån i rutan, då han helst vill runda den högra, första konen utifrån vänster och in i rutan. Nu när förståelsen för de 4 konerna börjar finnas där så är det dags att ta tag i HUR man tar sig dit. Kul som fan!



Vi avslutade kvällen framför tv:n med massage och strechning.

tisdag 29 maj 2012

VILKEN JÄKLA HUNDNÖRD

Jag har blivit en sådan hundnörd så det är inte sant! Det enda jag tänker på är vad jag och Charlie ska hitta på och jag funderar ut hur jag ska gå tillväga för att få honom att förstå ditten och datten. Tittar man på bloggen så är nog 90 % inlägg om bara hundar och hundträning.

Visst, det har hela tiden varit mycket hundsnack. Men nu är det extremt. Och vet ni, jag älskar det!
Jag är helt beroende av min hobby och det ger mig så himla mycket. Jag är tillbaka till det livet jag hade under alla år med häst, bara att den fyrbente är lite mindre nu :) Och jag älskar att vara uppslukad av en värld där jag trivs så bra.


Just nu har vi mycket på agendan jag och den lille. Vi ska lära in de nya momenten i tvåan, vi laddar för vår första agilitytävling och vi har börjat med rehab av hans kropp för att försöka få den i topptrim. Ju mer jag dyker ner i hundvärlden, ju mer spännande saker lär jag mig och ju längre ner dyker jag.

Jag har inga som helst planer på att minska på hundtänket, så håll i er, för det kommer nog bara bli mer :)

Nya moment

Idag har jag haft ett jätte bra träningspass på GMBK med Boel och Hanna. Började med platsliggning där jag lämnade den lille på lite för långt avstånd - ca 30 meter - och fick ett ljud. Men jag stod lugnt kvar och han blev tyst. Han la ner hakan i backen tillslut och det är ett gott tecken. Det var första gången jag lämnade mer än 15 meter på väldigt länge så jag är ändå nöjd. Ska ta tag i avståndsträningen rejält nu framöver, har tänkt att 30 meter ska kännas som nära :)

Tränade sedan på tvåans hopp. Något vi aldrig tränat på tidigare. Testade av det några gånger för att se vart jag skulle stöta på problem. Det visade sig att våran svårighet var att sätta sig på "sitt" på avstånd. Han hoppar ut fint, får bra avstånd från hindret men sedan sätter han sig inte. Han står och tittar på mig som han aldrig hört ordet "sitt" förut. Återhoppet är sedan inga problem alls.


Efter lite vila tog vi oss an rutan. Idag presenterade jag inte rutan en gång i början, utan han fick börja själv direkt. Det var svårt, men han hittar rutan! Hans hjärna går på högvarv och jag fick dirigera honom mycket mer idag än igår. Men just nu tränar vi bara att han ska in mellan de fyra konerna, och det lyckas vi med varje gång. Körde i två omgångar, från olika håll, och på sista omgången gjorde han några perfekta skick på raken.

Den lille hade små djävulshorn i pannan idag och jag fick ha två utvecklingssamtal med honom då han bestämde sig för att springa efter Isa. Synd bara att hans matte är en bitch som numera inte längre är rädd för att säga till honom bland folk. Han behöver det, för ibland är han så nonchalant och kaxig så en tusendel vore nog. Är så himla nöjd över att jag inte blir stressad av hans beteende längre. Utan jag behåller lunget och tar tag i problemet, utan att bli hysterisk och tycka att det är pinsamt, som jag kunde tycka tidigare.

BÄST idag var fotgåendet. Vi har ju bara tränat med koppel hur länge som helst nu, men idag gick det lika bra att köra utan. Det är så himla kul att träna fotgåendet då vi bara petar på detaljer, vilket jag älskar! Ska försöka lägga på rejält mer störningsträning framöver för att säkra upp mot oväntade händelser också.

måndag 28 maj 2012

Massage och den lille slappnade av

Vi har grejat lite med den lille nu på kvällen för att aktivera hans vänstra kroppssida. Han har fått gå "fot" på fel sida och han har fått rulla runt åt vänster - istället för höger som han tar om han får välja själv. Efter den lilla kroppskontrollsträningen la jag honom på en filt i soffan och gav honom massage.

Han får ligga på ena sidan och sedan börjar jag vid öronen och masserar ner mot svansen. I början börjar han flåsa som attan när jag kommer åt vissa punkter, och då försöker han även lägga sig på rygg. Jag kommer då åt ömma muskler och han försöker komma undan. Men jag lägger lungt tillbaka honom och fortsätter massera. Det är så spännande att känna och massera igenom sin hund för man lär sig så mycket om hur han ser ut! Innan har jag inte vågat för man vet ju inte vart man kan massera. Men efter att ha fått instruktioner från Nathalie så känner jag mig trygg.

Hittade många ömma muskler idag, framför allt på vänster sida, och masserade tills han slappnade av. Tillslut hade jag en hund som sov som en stock och andades lugnt och fint.

För mig är det en helt underbar känsla att få Charlie till att slappna av så till den grad att han somnar. Stressen är alltid en nära vän och att kunna skjuta den så långt bort det bara går är underbart. Nu var det första gången jag gav honom en riktig massage, och jag lovar att det är något vi verkligen kommer fortsätta med.

Mot tvåan - rutan på agendan!

Nu ska jag på allvar ta tag i inlärningen av rutan. Ska faktiskt försöka köra den nästan varje dag, för att verkligen trycka in betydelsen i huvudet på den lille. Idag var det tredje träningstillfället, och jag har redan en hund som de allra flesta gånger gör en skit snygg ruta. Målet för träningen just nu är att han ska söka rätt på rutan för att få belöning. Jag vill alltså få honom att förstå att man ska innanför de där 4 konerna.

Han taggar igång som fan i början, men han lugnar sig snabbt och börjar använda hjärnan så jäkla snyggt. Idag sökte han verkligen position i rutan tills han fick sin belöning. För första gången provade jag att byta vilket håll jag skickade ifrån, men även då kopplade han på hjärnan och sökte upp. Det är så kul att se att det träningssätt jag valt - tack jeanette och rose - fungerar så fint.


Vi fick REJÄLT med störningsträning idag. Eller vad sägs om fyra barn, i tre olika omgångar, som sprang genom rutan samt ett barn som cyklade genom rutan. Detta var super svårt för den lille, då han inte riktigt visste vart han skulle ta vägen. Man får ju inte hälsa på barn när man tränar, men hur fan tar man sig in i rutan när barnet är där?!? Självklart hjälpte jag honom och kallade in honom i fotposition istället och jobbade lite fotgående tills ungarna försvunnit, och då skickade jag igen. Störningsträning i all ära, men någon måtta på galenskaperna får det ändå va!

Nu ska vi jobba med lite balansträning och sedan avslutar vi med stretchning och massage.

Den soliga helgen

I lördagskväll var vi på födelsedagskalas i Askim för Cornelia och Viktoria. En härlig kväll som avslutades med att vi såg Loreen vinna ESC!

Laddade för musiktävling


Gårdagen spenderades på havet. Vi åkte runt lite först och stannade sedan på Rivö där vi var kvar hela dagen. Det var lite vind så man svalkades hela tiden, vilket gjorde att jag - dumma blondin - inte smörjde in mig ÖVERHUVUDTAGET. Med min bleka - läs kritvita - och superkänsliga hud så låg jag alltså i ca 8 timmar i strålande sol. Det var inget smart drag kan jag lova.

Charlie levde livet, bokstavligen. Man ser hur han njuter av att bara få skrota runt själv! Han är ju skön för han lämnar ju inte oss utan håller sig hela tiden inom en max 20 meters radie, men även om han håller sig nära kunde han hitta på lite bus. Han rullade sig för första gången i bajs. Har hört om hundar som gjort det tidigare, men alltid tänkt att sånt håller ju inte min fisförnämda vovve på med. Där fick jag på näsan, för han gnuggade sig ordentligt i någon form av bajs igår. Han luktade pyton och trots att vi skrubbade honom med sand och lät han bada så stank han fortfarande.



När vi kom hem sent på kvällen blev det duschen för den lille, med massvis av schampo, så nu luktar han så gott igen. Sedan bjöd vi ner grannarna på middag och satt på balkongen resten av kvällen.


Jag var totalt knallröd över hela kroppen och frossade rejält igår. Idag har jag lite mindre frossa och det gör fortfarande skit ont överallt. Så det får bli en dag inomhus idag, då jag vill hålla mig långt bort från solens strålar.

lördag 26 maj 2012

Cesar Millan i Scandinavium

I torsdags var vi på Cesar Millans Trust Your Instincts Tour i Scandinavium. Jag fick det i present av Daniel en helt vanlig vardag någon gång under början av året - bästa Daniel. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss av kvällen, speciellt Daniel trodde nog det skulle bli rätt tråkigt. MEN det var GRYMT!



Det var mer som en show än som ett föredrag. Vi skrattade hur mycket som helst, men samtidigt fick man sig flertalet tankeställare. Grunden i det han pratade om handlade om energier, vilket jag köper rätt av. Han träffade mitt i prick med sina historier om hur vi behandlar våra hundar, som fakiskt är HUNDAR och inte människor. Det är något jag verkligen har jobbat med sista halvåret och jag märker hur mycket bättre Charlie mår av det. Men trots det har jag en bit kvar innan mitt förmänskligande av den lille är borta.



Jag var lite orolig att han bara skulle prata om de riktigt aggressiva hundarna. För många gånger är det ju hundar med stora problem som är med i hans tv-program. Men det pratade han knappt om. Utan han pratade mer om vardagen och hur man får sin hund att må bra och hur man ska göra för att lyckas med vardagsbestyren. Han pratade även om vikten av aktivering av sin hund, för annars kan man inte kräva att den ska orka slappna av och inte reagera på allt.



Han pratade också om vilka fel vi gör som resulterar i stress hos våra hundar. Helt enkelt för att vi förmänskligar dom, och det skapar för mycket aktivitet. Här kände både jag och Daniel att vi måste bli bättre eftersom att Charlie alltid har så nära till stress, så ska vi göra allt för undvika att spä på det ytterligare.

En mycket lärorik, och framför allt jäkligt rolig show, som både jag och Daniel gillade skarpt!

fredag 25 maj 2012

LP1 Werinas Samos

Idag har vi lyckats med det jag länge trodde var omöligt. Vi har tävlat i Bollebygd och vi jobbade ihop vårat sista första pris i lydnadsklass och titeln LP1 är nu VÅR.


Charlie gick riktigt bra idag. Platsliggningen var ursnygg! Han låg LUGNT och helt avspänt och hade blicken fäst på mig nästan hela tiden. Så skönt att bara två dagars träning gett så fint resultat. Under programmet kändes han bra. Linförigheten var lite slarv i, men ändå fin. Framförallt kunde jag idag NJUTA av vårat fina samarbete mitt under programmet. Tävlingsvanan börjar visa sig och jag kunde verkligen leva i nuet och bara le åt att vårat teamwork kändes så bra!

PLATSLIGGNING - 10

TANDVISNING - 10

LINFÖRIGHET - 8,5 Sent något vänster

LÄGGANDE - 9,5

INKALLNING - 10

STÄLLANDE - 9,5 Ngt steg

APPORTERING - 8 Ngt tugg

HOPP ÖVER HINDER - 8 islag

HELHET - 8

TOTALT: 183,5 poäng


Poängen räckte till klassvinst och vi fick en fin pokal till våran prishylla. Jag lyckades hålla tårarna borta tills jag ringde mamma i bilen hem. Då gick det inte längre! Stoltheten är så total idag. Jag är så stolt över mig själv för att jag kämpat så, och så stolt över min lille prins för att han ställer upp på matte och jobbar så himla fint. Trots att värmen var extremt jobbig idag så slöar han inte till sig, utan svansen gick konstant och han visar inte ett uns av trötthet. Och framför allt kunde man se att han verkligen tycker det är kul att tävla!

Resan har varit lång, men gud vad mycket jag lärt mig på vägen. Det har inte varit lätt och jag har flera gånger givit upp. Motgångarna var ett tag många, men när INGEN annan trodde på oss, stod Hanna på första parkett och fick mig att tro på oss igen. Du ska veta vad tacksam jag är för det Hanna  Utan ditt stöd hade jag aldrig orkat. Och jag måste skicka ett tack till Rose också, för utan dig hade jag inte fått det samarbetet jag har med min hund. Jag vill att ni ska veta vad glad jag är för att ni stöttat och pushat!

Nu är ju resan inte på långa vägar slut. Trots att mitt slutgiltiga mål tidigare var LPI så har det förändrats, vi har så kul när vi tränar och tävlar att vi ska fortsätta med det. Just nu känns det bara så jävla häftigt, VI KLARADE DET! Jag ska njuta av det här rätt länge faktiskt, och stoltare än jag är just nu kan ingen vara.

Älskade lille, vi gjorde det!  

torsdag 24 maj 2012

Medicor Rehab

Jag har varit med Charlie hos NatahlieMedicor Rehab. Fick ett presentkort där av Hanna, som hon vann när hon var i Göteborg och tävlade förra året.

Charlie har alltid gått lite snett med baken, men efter att han bröt svansen i höstas, tycker jag att hans gång blivit ännu stelare. Så idag hade vi en bokad tid för genomgång av hela kroppen. Charlie tyckte väl inte att det var super kul, utan ville helst krypa innanför min tröja. Men Natahlie hade ett sunt hundtänk och hon daltade ingenting med honom - tack gode gud för det - utan hon bara började klämma och känna, och då gick det såklart bra.

Han fick börja med att ligga på båda sidor, medans hon gick igenom hela hans kropp. Samtidigt masserade hon och tog sig an de spänningar hon hittade. Hon instruerade mig hela tiden så att jag har massivs av olika övningar jag kan använda mig av för att hjälpa honom med spänningar och stelhet.

Charlie är mer musklad på sin högra sida än på den vänstra. Fram är han lika stor, men bak är högersidan 2 cm större än vänster. Han behöver även bygga mer ryggmuskler på båda sidor, då de musklerna är lite tunna. För att få igång ryggmusklerna har jag fått en del övningar som jag ska börja arbeta med. Medans hon gick igenom honom visade hon även en del strechningsövningar som jag också ska börja med för att få hans muskler mer smidiga.



Efter hela genomgången av kroppen fick jag först gå med honom vanligt i koppel, och sedan tog vi fotgåendet för att hon skulle få se hur han jobbar där. Han arbetar i princip bara med höger sida, och belastar vänster bakben väldigt lite när han går - både i fotposition och vanligt. När han går fot borde han belasta vänster bak mer eftersom att hela kroppen vrids upp åt höger, men det gör han inte. Äntligen fick jag svar på varför han har så svårt att hålla kontakten i högersvängar samt på ojämt underlag! Han är så oliksidig, så han har inte kontroll på sin vänstra sida.

För att få ordning på det här ska vi öva kroppskontroll, samt att han ska få gå med lite motstånd för att behöva ta i med båda bakbenen. Sedan ska jag även träna honom i att även gå på höger sida för att öka hans kroppsmedvetenhet.

Charlie fick även prova att stå på en balansboll - som ser ut som två bollar som sitter ihop - och en sådan ska jag skaffa mig. Jag fick känna på musklerna på bakbenen medans han stod där och han tog verkligen i, så det är ju ett super redskap för att öka hans stryka i kroppen.

Det här besöket var så himla spännande och lärorikt. Jag lärde mig mycket om kroppen på min hund, samt hur han fungerar. Det ska bli jätte roligt att ta tag i det vi lärt oss och sedan se om det är någon skillnad när vi ska dit nästa gång!

Böj på knäna!

Dagens träningspass tog vi imorse på delen av träningsplanen som var skuggad. Då värmen inte var total så tidigt, varvade jag att vara i skuggan samt i solen. Började med platsliggningen och vi gjorde ännu mer framsteg idag. Han bjuder på hakan i backen snabbt, han ligger lugnt - svansen är stilla och han slappnar av - och han är tyst. Idag kunde jag lämna på 30 meter och även det fungerade. Nu är vi tillbaka i vår trygga plats när vi är själva, sedan vet jag inte hur det fungerar i grupp. Men det måste fungera enskilt först, innan det kommer fungera i grupp. För min del gäller det att ha rätt energi och framförallt att böja på knäna ;)


Linförigheten idag var grym, han gick nåt så fint så jag får gåshud. Kan inte riktigt fatta att vi fått till ett sånt sjukt fint fotgående :) Sedan körde jag enligt planen, där fokus låg på transporter och att ifrån en transportsträcka sätta sig i fotposition. Körde igenom hela ettan, men varje moment var väldigt kort, för att sedan ha en transport till nästa moment. Under transporten använde jag mig av klickern - den dammades av idag! - och belönade mitt "här" kommando. Belönade även sättandet i fotposition. Det gav en jätte fin effekt och han gjorde allt super snyggt idag.

Inte varje dag man har ett pass utan motgångar. Personligen gillar jag inte sådana pass, men eftersom att tävling väntar imorgon så var ju detta bara ett check-pass och under de passen vill man ju bara titta på att allt fungerar, vilket det idag gjorde!

onsdag 23 maj 2012

Bort från vattnet och in i skuggan

Vaknade tidigt imorse - som vanligt - trots att jag inte var i säng för än vid halv två inatt. Men låg kvar och slöade ända tills klockan 10. Bara för att låta huvudet vila lite!

Tog sedan en promenad med den lille. Vi stannade vid några stora träd och tränade lite i skuggan. Det är ju så otroligt varmt - så gött - men det blir svårt när den lille får godis, för då blir han så törstig. Men vi tränade bara ett micropass, så det gick bra. Började med platsliggningen där han låg super fint, skönt att framstegen kommit tillbaka så snabbt. Det känns inte riktigt säkert än, men det var en STOR skillnad på hans aktivitetsnivå idag. Han låg lugnt och ljudade ingenting.

Körde sedan igenom lite av varje i extremt korta frekvenser med mycket belöning, vilket fick honom riktigt på tårna. Så att bara sätta sig i fotposition gav utdelning varje gång idag. Planen var att göra det idag, samt göra samma sak imorgon, för att få honom riktigt med även i transporterna.

Promenaden tog vi sedan uppe i skuggan idag. Brukar ju alltid gå nere vid vattnet då det är så fint där, men där stekte solen nåt kopiöst, så idag höll vi oss uppe vid husen och den sköna skuggan!


Nu ligger Charlie och sover under bordet på balkongen, för min del blir det lite lunch och sedan bär det av till jobbet!

tisdag 22 maj 2012

Träning i värme

Vi har ägnat förmiddagen på GMBK tillsammans med Hanna och Freja. När jag kom till klubben hade Hanna gjort iordning träningsplanen med koner, så det var som att komma fram till en tävling. Grym träningskompis med andra ord :)

Vi började med en platsliggning. Jag lämnade den lille ca 3-4 meter och belönade honom med godis när han var lugn. Det började lite trögt, han ljudade inte jätte mycket men han var inte avspänd. Men det blev bättre och bättre.

Blev sedan kommenderad genom ettan, och det blev tufft då värmen var enorm. Linförigheten är jag nöjd med, han jobbade riktigt fint. Det blev en lite sned halt i helt om, samt att han tappade kontakten vid ett tillfälle, men det är inte mycket när man ser till två minuters jobb. Efter linförigheten var han faktiskt rätt trött och jag märkte att huvudet inte riktigt var med. MEN för att kunna träna i värme måste man träna i värme, så det var bara att köra på och stötta honom där han behövde. Vi körde igenom resten och vissa detaljer gjorde jag någon gång extra för att få till det rätt.



Nästa omgång tränade vi på ingångar på inkallningen. Han drog då ner på tempot i inkallningen, MEN gjorde skit snygga ingångar. Och det var ju precis det jag tränade på! Tempot tar vi nästa gång. Sedan tränade vi även att ligga stilla och slappna av. Nu gjorde han stora framsteg!! Jag la honom och lämnade honom olika långt hela tiden. Belönade i början efter bara 5 sekunder och ökade sedan upp till ca 30 sekunder. Han låg lugnt, bjöd själv på hakan i backan, och framför allt var han avspänd. Kommer fortsätta enligt planen och förhoppningsvis kan vi förlänga tiden ytterligare nästa pass.

Vovvarna fick sedan busa lite med varandra när vi tränat klart.


Hanna bjussar på lite mjukost


Charlie tror han är king of the world!

När vi var klara åkte vi bort till Sisjön och lät båda vovvarna svalka av sig lite. Det var välbehövligt, då båda helt klart var trötta av värmen. Men efter lite svalkande vart de pigga igen. Charlie måste ha svalt rätt mycket vatten, för han kräktes två gånger påväg till bilen, men bara vatten.

Under dagen har Charlie sovit konstant. Tror han är väldigt trött efter helgens boende på hotell, då han varit helt däckad sedan vi kom hem därifrån igår. Nu blir det vila resten av dagen för den lille medans jag åker och jobbar tills midnatt. 

måndag 21 maj 2012

Frågan är om man ska ge sig ut på havet när himlen är svart?

Eftersom vädret varit så himla fint hela dagen och det varit så varmt, bestämde vi oss för att kvällen skulle spenderas på havet. Tanken var att vi, grannarna och kusin Anders skulle åka ut och äta kvällsmat på vattnet. Jag förberedde en STOR pasta/kycklingsallad, packade ner alla tillbehör och grejjade. Bakade även en paj på de rabarber jag fick med från Halmstad.

När alla slutat jobbet och var redo att dra iväg, så bestämde sig vädret för att vända om från kanonväder till dretväder. Det blåste upp och blixtrade som attan. Vi var dock inte riktigt beredda på att ge upp våra planer, utan traskade ändå bort mot båten för att ge oss ut. Men vi kom bara halvvägs innan regnet började falla och sedan insåg till och med min Daniel att det var nog inte värst smart att ge sig ut, och då är det DÅLIGT båtväder kan jag lova.

Åt detta hållet såg det ju kanon ut...

... men om man tittade åt andra hållet var det dretväder!

Så vi gick tillbaka och middagen intogs på balkongen istället. När regnet började ösa ner gick vi in och tog efterrätten i köket. Det var första gången jag gjorde rabarberpaj och den blev GRYM! Gick inte enligt något recept utan tog lite tips från mamma - kokade rabarberna lite före samt lite potatismjöl och socker i -, samt tips från Hanna att ha lite kanel på. Sedan gör jag aldrig en smuldeg på mina pajer utan har en egen deg på, vilket gör det så sjukt mycket godare :)

Trots att inte kvällen blev som planerat, så vart det riktigt lyckat.
Allt hänger ju på det goda sällskapet :)

Den lille är hemma!

Åkte imorse mot Halmstad för att hämta upp den lille. Fick dock börja med att tvätta bilen då fåglarna använt den som toalett medans vi varit borta, den såg förskräcklig ut minst sagt! Och sedan, som alltid när jag är ute och åker så är det något krångel i trafiken, och denna gången var det avstängd väg i Varberg, så jag rullade in på Hökagården nästan en timme senare än förväntat.

När jag väl var framme blev det kramkalas med den lille, som var överlycklig över att få se sin matte, och jag var lika glad över att få se honom. När vi pussats lite drog Charlie i kopplet och gick helt enkelt till bilen och hoppade IN i bagaget. Det händer bara inte för min lille hatar att åka bil, men nu var han övertydlig med att han skulle med hem!

Men han fick allt vara kvar ett tag till då vi tog en promenad i skogen. Så underbart att få en promenad på landet! Charlie busade och var så glad över att få rejsa ur sig, trots att han inte lämnar mig med mer än 20 meter. Eller jo, han vågade när Baily satt långt där framme, då rejsade han mot den vita riddaren och sprang så nära han bara kunde - baily rörde inte en min såklart - och sedan tillbaka till oss. Mammas lille tokhund! Charlie härmade även de andra vovvarna och hoppade gladeligen i en SVART lerpöl, så han såg inte klok ut. Det blev till att ställa sig i duschen direkt vi kom tillbaka till gården!

Baccardi och Charlie

Vi hann även med ett litet träningspass i den varma solen. Jag var inte riktigt säker på om det var rätt idé att träna när vi inte setts på 5 dagar. Men det var ju bara att prova! Hanna kommenderade oss i fotgående med kortkoppel och gav mig feedback på när han hamnade lite för långt fram. Han började bra, sedan tappade han fokus efter en liten stund, men efter en snabb påminnelse om att vi jobbade så gick han riktigt bra. Vi körde inte så länge för man märkte, trots att han jobbade bra, att han var trött i huvudet. Det BÄSTA är dock att vi numera kan gå rätt ut på Hannas träningsplan och bara köra. Trots att både Baily och Baccardi var med samt alla hundarna i hundgården. Han är inte alls lika störningskänslig längre och det är så kul, för träningen blir så mycket roligare då.

Sedan tittade vi på platsliggningen där jag börjar få stora problem. Han ligger kvar, det är inte problemet. Men han SLAPPNAR inte av. Han ljudar en massa, flåsar och går upp i varv direkt. Provade lite olika grejer och förväntansbelöning på mig går fetbort, likaså att jag berömmer med rösten om han ligger fint - han snurrar upp i huvudet direkt. Det som fungerar bäst är att vänta ut honom, ha en lugn energi samt gå fram och belöna honom LUGNT med godis. Hakan i backen går inte att tänka på i nuläget. Så planen är helt klart att börja om från början för att få tillbaka den lugna, trygga hunden jag tidigare hade på platsliggningar!

Tack Hanna för all stöttning, du är verkligen min trygghet i träningstankar!

Weekend i London - del II

Lördagen ägnade vi främst åt shopping. Jag var så sjukt taggad för massvis av shopping, men där fick jag en knäpp på näsan! Hittade i princip ingenting utan handlade några tröjor, som iochförsig kommer vara några riktiga favoriter, men mer än så blev det inte. De som handlade mest var killarna och vi tjejer var rätt avundsjuka. Men hittar man inget snyggt är det inte mycket att göra!

Men även denna dag ägnades åt en hel del turistande så det blev Carnaby Street, China Town och Piccadilly Cirkus!

Vilken tur vi har...

... som har föräldrar som är så bra vänner!

Carnaby Street

Jag och lillebror på shoppingjakt

Piccadilly Cirkus

På kvällen fick vi leta LÄNGE men tillslut hittade vi en restaurang med ett bord nog stort för 7 personer, samt en tv där de sände Champions League finalen. Ännu en mycket trevlig kväll!

Sista dagen, söndagen, började med att vi lämnade väskorna på Victoria Station. Sedan gick vi bort till Buckingham Palace och såg på vaktavlösningen. Jag har alltid lite jobbigt med stora folkmassor där alla knör som idioter, så när alla knör framåt så backar jag. Men jag såg allt bra från min plats också, även om jag var mest intresserad av de 3 polishästar som stod precis bakom mig. När en häst började trampa lite oroligt böjde sig hans ryttarinna sig framåt och pratade lite i hans vänstra öra, gav honom en lugnande klapp och hästen slappande av totalt. LEDARSKAP så det skriker om det, och snyggare än så blir det inte mina vänner och för en nörd som mig var tårarna nära! Just love it.

Hästarna på ingång

Träffade på en ekorre i parken bredvid slottet

Vaktavlösning

Ser ni mig?!

Dags att åka hem

Helgen har varit helt fantastisk och jag är så tacksam över att våra föräldrar har så kul ihop och för att dom tar med oss på såna här underbara upplevelser!

söndag 20 maj 2012

Weekend i London - del I

Vi landade i London strax efter lunch i torsdags efter en resa som gått helt smärtfritt. Vi tog oss en promenad från Victoria Station till hotellet, och det var ingen liten promenad med resväskorna det. Men att gå genom Hyde Park är ju en favorit för en naturälskare som jag. Vi hittade fram till hotellet och la upp väskorna på rummet. Sedan gick vi några kvarter bort och åt en riktigt engelsk måltid: Fish and Chips. Världens konstigaste rätt om ni frågar mig, trots att det är rätt gott, men man vill bara äta det en gång då det är otroligt mkt friterat :) Resten utav dagen strosade vi runt på stan.

Hyde Park

Fish and Chips

På väg in till Oxford Street


Fredagen ägnade vi sedan totalt åt sightseeing och riktigt turistande. Vi köpte biljetter till hopp on/hopp off bussarna och såg massivs med sevärdheter under hela dagen. Första stoppet var på Madame Toussauds och det var så grymt! Hela upplevelsen kändes som ett party där man minglade med massivs av stjärnor. Det blev även ett besök i spökhuset med levande spöken, där skrek man gött några gånger kan jag lova. Dagen fortsatte sedan med Big Ben, en båttur på Themsen, Westminister Abby, Harrods, London Bridge, Tower Bridge och en massa fler ställen!

Turistbuss

Mamma och Helen Mirrer

Killarna från Twilight

Grabbarna sprang på Morgan Freeman

Kramkalas med Shrek

Tiger x2

Självklart en bild på en telefonkiosk!

London Eye

Big Ben

Det råkade bliii en pancake

Båttur påväg mot Tower Brigde

Harrods

På kvällen vart det god mat på Angus Steakhouse där vi käkade varsin rejäl köttbit som var sjukt god. Det blev lite häng i hotellbaren innan vi stupade i säng med ömma fötter!