måndag 25 juni 2012

Främja liksidighet

Sedan våran första koppelpromenad har Charlie gått på vänster sida om mig, för det har man ju fått lära sig att på den sidan ska hunden gå. När jag sedan blev en total lydnadsnörd så har ju striktheten på vänster blivit extrem. Efter att Charlie var på sin första massage genomgång har jag börjat titta på hans rörelsemönster och det är SKRÄMMANDE vad oliksidig han är. Han gör allt, precis allt, åt höger.

Alla är ju lite oliksidiga, så är det ju. Men precis som med hästen så finns det en stark sida och svag sida. Och självklart måste man jobba med den svaga sidan för att stärka upp den, för att göra liksidigheten så bra som möjligt.

För Charlies del använder vi oss av små enkla grejer för att få igång hans medvetenhet om att han även har en vänstersida som går att använda. Han går halva promenaderna på vänster sida, och sedan halva på höger sida. Superbra, då han är väldigt kontaktsökande och för honom är det svårt att gå rakt och att titta upp åt vänster, för då måste vänster bakben in under kroppen för att han inte ska ramla. Han får även träna på att rulla runt åt vänster, vilket han tycker är hur svårt som helst. Vi tränar numera även fotgående på fel sida, där kommandot "sidan" används. Kan ju komma till användning om vi ska prova på rallylydnad någon gång!

Idag fick även börja runda en stolpe åt vänster. Charlie kan skickas på rätt långa sträckor runt stolpar, träd mm på kommandot "runt", men då gör han ALLTID en högersväng. Nu tränar vi in "cirkel" som betyder att han ska runda samma saker, men med en vänster sväng. Även detta är svårt då han väldigt gärna vill ta andra hållet, då det sitter i ryggmärgen.


Det har ju spöregnat här i två dagar nu, konstant. Så då är det perfekt när man kommer hem från jobbet, att blanda in lite övningar på promenaden, så man glömmer bort att regnet är fördjävligt! Idag fick han även söka efter kastade, små godisar i högt gräs. Hur kul som helst tycker den lille som gärna vill använda nosen, och lite hjärngympa får han på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om du inte har en egen blogg så klicka i anonym.
Men glöm inte att skriva vem du är i kommentarsfäletet!